Témakörök

Kérjük válassz az alábbi témakörök közül

Regisztráció

 

Személyes adatok

 

Panel tagság

 

Pontok

 

Fiókbeállítások

 

Hibaelhárítás

 

 

I. REGISZTRÁCIÓ

A Számít a Szavad (röviden: SZASZ)  a Magyar Országos Panel (MOP) kistestvére. Míg a MOP-nál tagjaink online kutatásokban vehetnek részt, addig a SZASZ fókuszában az ún. offline kutatások, vagyis legtöbbször a személyes jelenlétet igénylő projektekben vesznek részt tagjaink. A részvételhez szükséges aktív, hitelesített MOP fiók. Ennek hiányában a SZASZ regisztráció nem lehetséges.

A regisztrációt követően a tagok érdekes piac- és közvélemény kutatásokban vehetnek részt, ahol adott témában megfogalmazott véleményükkel beleszólhatnak fontos kereskedelmi és piaci döntésekbe, bizonyos esetekben megismerhetik más emberek véleményét adott témákban 1-2 órás beszélgetés keretein belül. A kutatási részvételért a tagok pontokat gyűjthetnek, amit készpénzre válthatnak.

A kvalitatív módszertanra épülő kutatások nem számszerű eredményeket szolgáltatnak, hanem a lakosság gondolkodását, véleményét mélyebben, részletesebben szeretnék megismerni beszélgetések, játékos feladatok segítségével. Ezek a kutatások általában személyes részvételt kívánnak, egyéni szinten vagy kisebb csoportokban zajlanak, ezáltal jóval közvetlenebb, önfeledtebb légkört biztosítva a kutatás résztvevői számára. Ilyen kutatások például a fókuszcsoportos beszélgetések, mélyinterjúk, online fórumos kutatások, elkísért vásárlások.
Azok a természetes személyek, akik betöltötték 16. életévüket, rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel és aktív, befejezett regisztrációjuk van a Magyar Országos Panelnél.

Ahhoz, hogy a SZASZ közösség tagjává válj, aktív és befejezett MOP fiók szükséges. A regisztrációhoz elegendő megadni érvényes e-mail címed a MOP felületén és elfogadnod az Adatvédelmi nyilatkozatot majd várni a visszaigazoló e-mailünket. Ezután kell létrehozni a MOP profilt a visszaigazoló e-mail alapján, valamint ki kell tölteni az első, rövid, 50 MOP pontot érő kérdőívet. Kollégánk ezután keresni fog a megadott telefonszámon, hogy fiókod hitelesítse és a megadott adatok valóságáról meggyőződjön.

Amennyiben már regisztrált tagja vagy a MOP-nak a fentebb leírtak szerint, SZASZ taggá úgy válhatsz, ha a szamitaszavad.hu oldalon a "Bejelentkezés"-re kattintva, majd az "Új fiók létrehozása" fülön létrehozol egy felhasználói profilt, ugyanazzal az e-mail címmel, amivel a MOP-ba is regisztráltál. A jelszavad is megegyezik a MOP-ban használt jelszavaddal!!!

Egy személy csak egyszer regisztrálhat. Nem támogatjuk a hamis vagy duplikált profilokat, sem a MOP-nál, sem a SZASZ-nál.

Kutatásaink során nincs semmilyen hardver vagy szoftver igényünk. A kutatások rendszerint személyes megjelenést kívánnak a kutatás helyszínén. Ez alól ritka esetben kivételt jelentenek az online kutatások, melyek hardver és szoftverigényéről előzetesen tájékoztatjuk beválasztott résztvevőinket, a szoftveres kutatási keretrendszert rendszerint biztosítjuk. A regisztráció lebonyolításához internetkapcsolat és internet böngésző alkalmazás szükséges.

II. SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSE ÉS VÉDELME

Adataid kezeléséről bővebb információt itt találsz: link

III. Paneltagság

A szamitaszavad.hu tagjaként érdekes piac- és közvéleménykutatásokban vehetsz részt, mellyel befolyásolhatod a kereskedelmi és piaci döntéseket, szélesítheted látóköröd a hétköznapjainkat befolyásoló témákban, adott típusú kutatásokban új embereket ismerhetsz meg más kutatási résztvevők személyében (pl. fókuszcsoportok). A kutatásokon való részvételért pontokat gyűjthetsz, melyeket készpénzre válthatsz.
Adott kutatásokhoz általában meghatározott jellemzőkkel rendelkező résztvevőket keresünk. Ha Te jellemzőid az általad megadott személyes adatok alapján megfelelnek a kutatás kritériumainak, elsőként e-mailben vesszük fel veled a kapcsolatot. Az e-mailes megkeresés során megkérjük, hogy tölts ki egy rövid szűrőkérdőívet. Amennyiben ebben a kérdőívben minden adatod rendben találtuk, telefonon felvesszük veled a kapcsolatot a pontos részletek egyeztetése érdekében. Ekkor a kutatásra beválogatásra kerültél. Emellett a szamitaszavad.hu weboldalon felhasználói fiókodba bejelentkezve a Kutatásaim fül alatt jelentkezhetsz az ott megjelenő, nyitott kutatásainkra.
A kutatási részvétel során egy előre meghatározott kutatáson veszel részt. Ez lehet fókuszcsoport, mélyinterjú, illetve ezek online változata, elkísért vásárlás, online fórum, szemkamerás kutatás stb.. A részvétel során adott kutatási témában, jellemzően a Moderátor irányítása és kérdései segítségével fejtheted ki részletes, mély és őszinte véleményed anélkül, hogy az más résztvevőket vagy a moderátort kompromittálná. 
Amennyiben beválogattak egy kutatásra és a telefonos egyeztetésen is átestél, csapatunk és ügyfeleink is 100%-ban számítanak az részvételedre, hiszen ezen áll vagy bukik kutatásunk sikeressége. Személyes bizalommal fordulunk feléd, éppen ezért elvárjuk, hogy a leegyeztetett kutatásokon megjelenj, és őszinte véleményeddel segítsd kutatásunk sikeres megvalósulását. Amennyiben nyomós indok okán nem tudsz megjelenni kutatásunkon, ezt kérjük jelezd a kutatásnál megadott kapcsolattartó telefonszámán, vagy az info@szamitaszavad.hu e-mail címen, vagy a Kutatásaim fül alatt a "Kutatás lemondása" gomb megnyomásával (a gomb megnyomása után a jelentkezésben történő további változásokat telefonon tudjuk már csak kezelni). Egyéb esetben a kutatási részvétel lemondását legkésőbb 72 órával a kutatás időpontját megelőzően jelezni szükséges telefonon, sms-ben vagy a fenti info@szamitaszavad.hu e-mail címen. A vélemények kinyilvánításának szabadsága mellett azonban kérjük mondandódat minden esetben kulturáltan, a kutatáson jelenlévők megbántását elkerülve, vulgáris és obszcén kifejezések nélkül fogalmazd meg. Társas beszélgetések esetében tartsd be az etikett által előírt szabályokat, fogadd el az esetleges véleménykülönbségeket. A kutatáson való megjelenés tekintetében kérjük ügyelj az alkalomhoz illő öltözékre és az alapvető higiéniai elvárások betartására.
Egyes esetekben előfordulhat, hogy tartalékos résztvevőket szervezünk a kutatásba (pl. csoportos beszélgetések) annak érdekében, ha valaki a korábban említett nyomós indokok miatt váratlanul nem tud megjelenni az eseményen, kutatásunk ennek ellenére is teljes létszámmal, sikeresen tudjon megvalósulni. A tartalékos résztvevők számát a kutatási kiírásban minden esetben közzétesszük. Azonban a kutatás első 15 percében választja ki a kutatás koordinátora a megjelent csoport összetételét figyelembe véve, hogy kinek a részvételére nem lesz szükség teljes kutatás ideje alatt. Amennyiben a kutatás létszáma nélkülük is elegendő, úgy a megjelenésért járó kisebb összegű ajándék átadását VAGY pontok formájában történő jóváírását követően megköszönjük idejüket, türelmüket. Kérjük az ilyen esetekben az érintettek megértő, elfogadó viselkedését.
Nagyon örülni fogunk, hogyha részt veszel minden kutatásban, melyre meghívót kapsz tőlünk. Ez azonban nem kötelesség. Amennyiben tudod, hogy hosszabb ideig nem vehetsz részt kutatásban (pl. nyaralni mész), akkor a fiókodban beállíthatod, hogy ideiglenesen felfüggeszted tagságodat. Amennyiben a meghívókra folyamatosan nem reagálsz, rendszerünk automatikusan kevesebb kutatási meghívót fog Neked továbbítani.
A regisztráció után érkezik egy megerősítő e-mail az első kérdőívének kitöltési linkjével. A további meghívók az első kérdőív adatainak helyes kitöltése után kerülnek kiküldésre, rendszerint az ügyfeleink érdeklődése és a kutatási specifikációk alapján. Rendkívüli helyzetben kaphatsz fontos figyelmeztetéseket a tagságára vonatkozóan. Sohasem küldünk spameket.

IV. Kutatási pontok és jutalmak

A kutatásokban való részvételért pontokat írunk jóvá az felhasználói számládra, mely pontokat később pénzre válthatod. A pontok beváltási aránya 1:1, azaz 1 pontért 1 forintot írunk jóvá Neked. A pontok beváltásához szükséges minimális pontszám 3000 pont. Egyes esetekben előfordulhat, hogy részvételed már a helyszínen díjazzuk (ekkor pontokat nem írunk jóvá Neked) ajándékutalvány vagy tárgyi díjazás formájában. Erről minden esetben előzetes tájékoztatást kapsz a kutatás előtt.
A pont-forint árfolyam minden esetben 1:1, azaz 1 pontért cserében 1 forintot írunk jóvá az felhasználói számládon. Ahhoz, hogy igényelhesd pontjaidnak beváltását és kérhesd jutalmadnak átutalását, el kell érned a minimum megszerzett 3000 pontot.
Pontjaid kifizetését csak a minimális 3000 pont elérését követően tudod igényelni. Az igénylést követően a legközelebbi utalási időpontban kiegyenlítjük az általad megadott iban bankszámlára az Neked járó összeget. Havonta 1 alkalommal utalunk.
Minden kutatás különböző azok típusa, hossza és bonyolultsága szerint, így a részvételért járó pontszámok/helyszíni jutalmak mértéke is eszerint különbözik. Egyes kutatások esetében szervezünk tartalékos résztvevőket is, akik abban az esetben vesznek részt a teljes kutatáson, ha a főalany nem érkezik meg a kiírt időpontra. A tartalékos résztvevők ekkor alacsonyabb díjazásban részesülnek (pontjóváírás vagy helyszíni jutalom formájában), mely arányos a kutatás helyszínén töltött idővel. Általában kutatásaink minimális díjazási értéke 1000 pont/Ft, míg maximális értéke meghaladhatja a 10 000 pontot/forintot is.

Az együttműködés során a Ti (paneltagok) részetekre jövedelem keletkezik, mely adóköteles. Ezen adókötelezettségről az alábbiakban tájékoztatunk, melyről a paneltag köteles gondoskodni. Az együttműködés során származó jövedelem úgynevezett „Egyéb jogcímen kapott jövedelem”, amellyel kapcsolatban az általános adófizetési és bevallás módja a következő:

Amennyiben a paneltag havi e tevékenységből származó jövedelme időarányosan nem éri el minimálbér 30%-át (2021.02.01-től ez 164 000 Ft X 0,30 = 50.220 Ft), akkor jogszabály által megengedett 10%-os költségátalány alkalmazását figyelembe véve a bevétel 90%-a  (vagy tételes költség elszámolás esetén a bevétel és elszámolható költségek különbözete) lesz a jövedelem és az SZJA (Személyi jövedelemadó) és SZOHA 15,5% (Szociális hozzájárulási adó) alapja, de nem terheli Tbj Társadalombiztosítási 18,5% járulék. Ez költségátalány alkalmazásánál 55.800 Ft bevétel alatt igaz.

Ha időarányosan (egy hónapot 30 napnak tekintve) átlépi a jövedelem a havi 50.220 Ft-ot, úgy az első Ft-tól kezdve terheli a jövedelmet a társadalombiztosítási járulék (ez a 2020.07.01 előtti nyugdíj járulék 10%, egészségbiztosítási járulék 7% és munkaerőpiaci járulék 1,5% összevonásából jött létre).

Saját jogú nyugdíjas (nyugdíj korhatárt elérő és nőknél a 40 éves jogviszonyt betöltött) személy Társadalombiztosítási járulék (18,5%) és SZOHA (15,5%) fizetésére nem kötelezett, mert munkavégzése alapján nem biztosított. A bevétele költségekkel vagy a fenti költségátalánnyal (10%) (választása szerint) csökkentett része (jövedelme) csak SZJA 15%-al adózik.

  1. Az adó, és a megfizetett adóelőlegek elszámolását be kell vallania az éves SZJA bevallásban, melynek határideje magánszemélyeknek minden tárgyévet követő év május 20-a. A nyugdíjas is kötelezett e tevékenységéből származó jövedelme miatt adóbevallás benyújtására.
  2. A paneltagoknak, mint magánszemélyeknek, a panelben végzett aktivitásukkal szerzett bevételek után Személyi Jövedelemadó (SZJA) és Szociális Hozzájárulás (SZOHA) előleget kell fizetniük. Amikor bevételük érkezik a tevékenységből, akkor az adott negyedévet követő hónap 12. napjáig kell az adóelőleget megfizetniük a NAV részére. A bevétel "egyéb jogcímen kapott jövedelem"-nek minősül.

 
A fizetendő negyedéves jövedelem számítására példa:
1. Bevétel a negyedévben összesen:                         3.000 Ft
2. 10%-os költséghányad:                              3.000 Ft * 0,1 = (-) 300 Ft
3. Tehát az adó alapja (jövedelem):           3.000 Ft – 300 Ft = 2.700 Ft
4. Személyi jövedelemadó (15%):                2.700 Ft * 0,15 = (-) 405 Ft
6. Szociális hozzájárulási adó (15,5%):      2.700 Ft * 0,155 = (-) 419 Ft
 
7. Nettó, adózott jövedelem:                     3.000 – 405 – 419 = 2.176 Ft
8. Nyugdíjas adózott nettó jövedelme:                3.000 – 405 = 2.595 Ft
 
A bemutatott példa a 2021.02.01 -től érvényes szabályok szerint, az adó illetve adóelőleg számítás 10% költséghányad használatának módszerével készült. Az adóelőleg és adó kötelezettséget a következő bankszámlákra kell megfizetni átutalással, vagy csekket kérve az adóhatóságtól. NAV kirendeltségen bankkártyával is lehet fizetni.
103 (adónem kód) NAV személyi jövedelem adó számla: 10032000-05056353
258 (adónem kód) NAV szociális hozzájárulási adó számla: 10032000-06055912
406 (adónem kód) NAV társadalombiztosítási járulék beszedési számla: 10032000-06055802

Amennyiben a kutatás helyszínén vagy postán utalvány vagy egyéb tárgyi ajándék formájában veszed át a kutatási részvételért járó jutalmadat (azaz nem pontként írjuk Neked jóvá), úgy Téged semmilyen adóbevallási kötelezettség nem terhel. Ezen esetekben egy mellékelt Átvételi elismervény kitöltése, aláírása és elektronikus úton történő visszaküldése szükséges az atveteli@szamitaszavad.hu e-mail címre.

V. Fiókbeállítások

A jelszóváltoztatáshoz - mivel a jelszavad a MOP-ban megadott jelszavaddal megegyezik! - csak a www.orszagospanel.hu oldalon tudod megváltoztatni. Amennyiben elfelejtetted a korábbi jelszavadat, kérjük menj a www.orszagospanel.hu oldalra és használd a "Jelszó visszaállítása" funkciót a belépésnél. E-mail módosítására felhasználói oldalról nincs lehetőség, ehhez kérjük lépj kapcsolatba a Magyar Országos Panel ügyfélszolgálatával (segitseg@orszagospanel.hu)
Amennyiben elfelejtetted a korábbi jelszavadat, kérjük menj a www.orszagospanel.hu oldalra és használd a "Jelszó visszaállítása" funkciót a belépésnél. 10 percen belül kapsz egy utasítást tartalmazó e-mailt arról, hogy hogyan kell tovább haladni a jelszóváltoztatáshoz. Amennyiben nem érkezik meg az e-mail, ellenőrizd a kéretlen levelek (spam) mappát.
Miután bejelentkeztél a szamitaszavad.hu oldalra a Profilom menüben a Felhasználói fiókom link alatt. A nem szerkeszthető elemeket is frissítjük, amennyiben írsz nekünk az űrlapon keresztül vagy a info@szamitaszavad.hu címre.
Bankszámlaszámodat minden esetben, amikor megrendeled a pontok pénzre váltását, újra ás újra szükséges megadnod, hiszen számlaszámodat NEM tároljuk. Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdésed van, írj nekünk az segitseg@szamitaszavad.hu e-mail címre.
A mi célunk, hogy aktív, elégedett tagja maradj a szamitaszavad.hu -nak a lehető leghosszabb ideig, és osszd meg velünk véleményed. Amennyiben mégis úgy döntesz, hogy távozni szeretnél, akkor lépj be a felhasználói neveddel és jelszavaddal a szamitaszavad.hu oldalra, a Profilom menü - Felhasználói fiókom link alatt, nyissd meg a Szerkesztés menüt, ahol az oldal alján található gomb segítségével egyszerű módon befejezheted tagságodat. Biztonsági okokból nem lehetséges a tagságot e-mailben történő megkereséssel vagy a kontakt űrlapon keresztül törölni. Amennyiben egy évnél hosszabb ideje inaktív vagy, fenntartjuk azt a jogot, hogy magunk törölhessük tagságodat.

VI. Hibaelhárítás, problémakezelés

A regisztráció első részét megerősítő e-mail késve érkezhet. Amennyiben nem kapsz tőlünk e-mailt a regisztrációtól számított 4 órán belül, ellenőrizd a spam mappát, és amennyiben szükséges írj nekünk a segitseg@szamitaszavad.hu e-mail címre.
Amennyiben bármilyen kérdésed vagy problémád lenne a szamitaszavad.hu szolgáltatásaival kapcsolatban, írj e-mailt a segitseg@szamitaszavad.hu e-mail címünkre.
Minden kutatás esetében a telefonos kapcsolatfelvétel során elérhetővé teszünkszámodra egy telefonszámot, ahol kolléganőnket telefonon és sms-ben is elérheted az adott kutatással kapcsolatos kérdésekben, vagy írj nekünk az info@szamitaszavad.hu címre. Nyomós lemondási indoknak tekintünk olyan előre nem látható, jósolható eseteket, mint például betegség, baleset, haláleset stb. Egyéb esetben a kutatási részvétel lemondására legkésőbb a kutatás időpontját megelőzően 72 órával van lehetőség telefonon, sms-ben, az info@szamitaszavad.hu e-mail címen vagy a Kutatásaim menüpont alatt az adott kutatás esetében a "Kutatás lemondása" gombra kattintva.
Amennyiben távolmaradásod előre nem jelzed nekünk telefonon, sms-ban vagy az info@szamitaszavad.hu e-mail címen, a kutatás adminisztrátora büntetőponttal illet a tagok által rejtve tartott adminisztrátori felületen. Ha ilyen eset kettőnél többször előfordul, a szamitaszavad.hu munkatársai fenntartják a jogot tagságod indoklás nélküli megszűntetésére, az összegyűjtött pontjaid törlésével együtt, vagy a kutatásokból történő ideiglenes kizárásodra.

Nem találtad meg amit kerestél? Írj nekünk!